2015. április 17., péntek

Ilona Andrews - Magic Slays

Plagued by a war between magic and technology, Atlanta has never been so deadly. Good thing Kate Daniels is on the job.
Kate Daniels may have quit the Order of Merciful Aid, but she’s still knee-deep in paranormal problems. Or she would be if she could get someone to hire her. Starting her own business has been more challenging than she thought it would be—now that the Order is disparaging her good name, and many potential clients are afraid of getting on the bad side of the Beast Lord, who just happens to be Kate’s mate.
So when Atlanta’s premier Master of the Dead calls to ask for help with a vampire on the loose, Kate leaps at the chance of some paying work. Turns out this is not an isolated incident, and Kate needs to get to the bottom of it—fast, or the city and everyone dear to her might pay the ultimate price . . .

Kiadó: Ace
Kiadás éve: 2011
Besorolás: romantikus, fantasy
Oldalszám: 320
Sorozat: Kate Daniels (5.)
Eredeti cím: 
Magic Slays

Előre megkérem azokat, akik még nem olvasták a sorozatot, ne folytassák a bejegyzés olvasását. Mivel ez az ötödik része a sorozatnak, nem fognak sokat érteni és tele lesz SPOILERREL. Amennyiben mégis továbbolvassátok, csak ajánlani tudom, hogy minél előbb kezdjetek bele a sorozatba.


Az előző részben végre Curran és Kate összejönnek és, mint egy pár kerülnek a Falka élére. Hugh, Roland embere leleplezte Kate kilétét, Andrea felszívódott, és Derek, csúnya arcú testőrből hálószoba ajtónálló lett.

"Below me, Curran gathered himself, jumped ten feet in the air, bounced off the concrete into another jump, then another, and landed next to me. 
“Me Kate. You Tarzan?” 
“No.” Curran bared his teeth at me. “In the first book, he grabs a lion by the tail and pulls it. Never gonna happen. First, an adult male lion weighs five hundred pounds. Second, you grab my tail, I’ll turn around and take your face off.”

Itt vesszük fel a fonalat Kate megkapta a kis téglaépületét a Falkától, ahol a saját nyomozóirodáját megnyithatja. Ínséges hónapokat él át, mikor hála a Teremtőnek egy elszabadult vámpír, aki miatt Kate hatalmas kalamajkába keveredik… megint.
A könyv központi cselekményszála egy új típusú technológia, ami képes elpusztítani minden mágiát a méretével egyenesen arányos területen. Csakhogy a mágia benne van az emberekbe, a sejtjeikbe, a vérükbe… így hát a gépnek köszönhetően több százan halnak meg. Kate, hogy megmentse az alakváltókat a gép után veti magát és a keresésébe kezd.

Több szempontból nézhetjük a könyvet, először is Kate és Curran kapcsolatáról tudhatunk meg többet, s elmélyül. Bár be kell vallanom, nem egyszer éreztem úgy, hogy Curran nem teljesen érzi egyenrangúnak Kate-et (gondolok itt arra például, hogy Katere tukmálja Ascaniot). Ezen kívül igen összetartóak és nagyszerűen kiegészítik magukat a hétköznapi életben és a csatamezőn. Az külön tetszett, hogy Curran nem fojtogatóképpen akar vigyázni Katere, ha bajba kerül, rákérdez, hogy kell-e a lánynak a segítség. De mikor látja, hogy a párja… akarom mondani a Hitvese az utolsó energiáit használja fel, erőteljesebben fellép ellene, s megvédi.
Andrea és Raphael szála nem igazán mozog ebben a részben, ők csak stagnálnak. De Bi néni hatalmas idióta a történetben, legszívesebben felképeltem volna, amilyen erősen csak tudom… Jobban belegondolva az ő hibája is, ami a Julieval történt.

Julie egy iszonyatosan idegesítő kis szereplő, akitől agyérgörcsöt kapok. Hiába akarnak neki jót, ő csak azért is besétál a csatamezőre hősködni, be kell vallanom én jobban örültem volna neki ha meghal… Nem csípem. No de a lényeg az, hogy közel kerül a halálhoz, ami lelkileg hatalmas próba elé állítja Kate-et, illetve Kate és Curran kapcsolatát. Hisz Kate rájön egy módszerre, amivel megmentheti Juliet, ami azonban veszélyes Katere nézve. Az alakváltók védelmező ösztöneinek köszönhetően viszont Curran nincs teljesen oda az ötletért.

“Would you like me to carry a foot-long stick? I can just poke people with it when they get too close.” 
“That’s a good idea.” He held his arm out. “If you can extend your arm and touch them with the stick, they are too close.” 
“You’re insane.” 
“If I’m insane, what does it make you?” 
“A terrible judge of character.”

Derek végre többet szerepelt, de még így is kevés szerepet kapott… Az új szereplőnk, Ascanio egész jó fejnek tűnik, egy elkényeztetett kis sakál, akinek nagyon el kéne egy apaminta. Nem hiszem, hogy az ő hibája lenne a jelenlegi jelleme, de meglátjuk mi lesz még belőle.
Szeretném kiemelni azt a fejezetet, amelyikben Kate egyedül hallgatja meg a petíciókat és bíráskodik. Ebben a részben betekinthettünk Kate Curran és a Falka iránti szeretetébe, hisz végigbírta az estét, utána nézett az ügyeknek, foglalkozott vele. Illetve szeretném felhozni a Farkas Klán alfanőstényének teljes mértékig hülye magatartását. Ugye Jennifer rokonát Kate megölte az előző részben, emiatt pedig Jen igen pipa a felettesére. Azonban szeretném kiemelni, hogy Kate azzal, hogy megölte a kislányt, egy borzalmas, nyomorúságtól mentette meg. Jennifer teljesen hülyén viselkedik az egész könyvben… őt is megöltem volna Andrewsék helyében.

“Blah-blah-blah.” 
“You’re so eloquent, Your Majesty. So kind and generous to your subjects. So full of snappy comebacks.”

A viccek most is szálltak, Kate megoldotta a problémákat és közben találkoztunk egy csomó Lengyellel, Ukránnal vagy orosszal, be kell vallanom a végén nem tudtam, hogy most akkor honnan származik Kate édesanyja. Tele volt a könyv banyákkal, vámpírokkal, vámpír irányítókkal, alakváltókkal, papok… szóval minden kaszt képviselteti magát… De Isten mentsen minket egy orosz család egyesülésétől, a végén még rosszabbak, mint az olaszok! Ők még robbantgatnak is…
A történet fő cselekményszála jól le van zárva, azonban van egy hatalmas DE
Ugye Julie meggyógyításának az ügye igen fontos mérföldkő Kate lelki életében, a könyv végéig nagyon nagy kérdőjel van a lehetőség mögött, hogy tényleg képes-e rá Kate. Ehhez képest az egész gyógyítást az EPILÓGUSban írták le pár oldalacska alatt. Borzalmasan összecsapottnak tűnik így az egész! Nem is értem… talán egy nappal a leadás előtt jöttek rá, hogy holnap be kéne küldeni? Vagy a háromszázadik oldalnál jöttek rá, hogy 320-ra szerződtek? Mindegy, a vége valami hatalmas csalódás volt… Inkább meghalt volna Julie…



“How did you even know my shoe size?” 
“I’ve seen your foot up close.” Curran pointed to his chest. “I’ve seen it here.” He moved his hand to his jaw. “Here.” He touched the place over his cheek where my kick had cut him. “And here.”

Illetve azon sem tudok átsuhanni, hogy a borító valami elképesztően undorító… csak szerintem iszonyat? Csúnya színek, minden képen más és más nő Kate személyére, inkább csukott szemmel vegyétek a kezetekbe… Csak egyet nem értek még, így a gondolataim végére, hogy történhet meg, az, hogy egy ilyen jó sorozat, nem kerül kiadásba Magyarországon? A kiadóknak tolonganiuk kéne Andrewsék sorozataiért, én és szerintem nem vagyok ezzel egyedül, szívesen olvasnánk idehaza.

Tudj meg róla többet:
Molyon

2 megjegyzés:

  1. Hát én is nagy rajongója vagyok a Kate Daniels szériának és fogalmam nincs, hogyhogy nem jelent még meg. Ez a sorozat a hibái ellenére (mert azért az, mint mindenben van, amit főleg az egyéni ízlés tekinthet hibának értsd. ami szerintem hib, az szerinted jó úgy) egy nagyon színvonalas, igényes, nem pornós, érdekes, és fantáziadús sorozat. Az írópáros ezzel nálam örök kedvenc lett. Vannak könyveik amik jobban tetszenek, vannak amik kevésbé. Ha esetlegmég nem olvastad a Burn for me (The hidden Legacy sorozat I. része) c. legújabb könyvüket, szerintem olvasd el. :) nekem az is iszonyatosan tetszett. Kíváncsi vagyok mások véleményére is magyar részről :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hála Istennek a Könyvmolyképző úgy döntött megjelenteti a Kate Daniels sorozatot, így év végére talán magyarul is kezünkbe vehetjük. A Burn for me-t még nem olvastam, de több barátnőm is lelkesedett érte, szóval biztos vagyok benne, hogy hamarosan nekikezdek.

      Törlés