2015. március 25., szerda

Marissa Meyer - Cinder

126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van… 
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. 
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2012
Besorolás: sci-fi, romatikus
Sorozat: Holdbéli Krónikák (1.)
Oldalszám: 432
Eredeti cím: Cinder

Cinder és Kai
Miután a sci-fi nem éppen a kedvenc műfajom, és eddig csak On Sai Calderonját élveztem elég sokáig tartott mire rávettem magam, hogy nekikezdjek a Cindernek. Azonban úgy hiszem tévesen ítéltem meg a könyvet, akik szeretik a gyermekkorunk meséit és a Disney rajzfilmjein nevelkedtek, azoknak kötelező elolvasniuk! Teljesen mindegy, hogy milyen köntösbe csomagolják, mert Hamupipőke története még a sci-fi világában is pont olyan csodálatos, mint a mesében.
A történet főszereplője Cinder, aki egy csúnya baleset következtében elvesztette a kezét és a lábát, amit gép végtagokkal helyettesítettek. A történetben az ilyen embereket hívják kiborgoknak, és a társadalom igen durván bánik velük, pedig szerintem attól még, hogy félig vagy valahány százalékuk gépiesítve lett, talán emiatt még emberiebbek, mint azok akik csak szövetből állnak.
Szóval Cinder a gyámanyjával él és annak két lányával, ő keresi meg a betevőt, amit Adri, a gyámanya el is koboz tőle. Egy kis lyukban él, távol a másik három nőtől és egyetlen barátja a kis a droid Iko.
Egy nap a vásárba egy igen helyes fiú kéri a segítségét, a legkedvesebb droidja tönkremegy és senki sem tudja mi baja van a kis gépnek, azonban a szerelők nem tudják helyrehozni, egyikük pedig Cindert ajánlja, a csodakezű műszerészt. Ó és ugye azt már nem kell hozzáfűznöm, hogy a srác nem más, mint a koronaherceg? 


"– Ne haragudjon doktor, de még szeretnék beszélni Linh-méijel.
Dr. Erland megengedően intett a lány felé: – Ahogy óhajtja, felség.
Kai az ajtóban állva rögtön Cinder felé fordult. – Tudom, hogy ez most nem valami jó időzítés, de hidd el, hogy pusztán önvédelemből… – Nagy levegőt vett. – Ha megkérlek, lennél esetleg a személyes vendégem a bálon?
Cinder úgy érezte, eltűnt a lába alól a talaj. Az elméje lefagyott. Biztos rosszul hallotta. De Kai még mindig ott állt előtte türelmesen, majd egy hosszú pillanat múlva felvonta az egyik szemöldökét, amolyan néma biztatásként. 
– Ho-hogyan? 
Kai megköszörülte a torkát, és kihúzta magát. – Gondolom szándékodban áll eljönni a bálba, nem igaz? 
– Há-hát, nem is tudom. Azaz, nem. Nem, sajnálom, de én nem megyek a bálba.
Kai zavartan hátrahőkölt. – Ó! Nos, akkor… talán… esetleg meggondolod magad a kedvemért? Hiszen mégiscsak én vagyok a… tudod. 
– A herceg. 
– Nem azért mondtam, hogy felvágjak, – tette hozzá gyorsan. – Ez csak szimpla tény.”

Eközben iszonyatos pestis járvány van az Földön és nem ismerik az ellenszerét, Cinder egyik mostohatestvére – aki mellesleg tényleg kedvesen bánik a kiborg lánnyal – megbetegszik és nem mellesleg a Holdon élő királynő a Földet fenyegeti.
Mit ne mondjak a könyv tele van történéssel, nagyon ritkán állunk meg kicsit lélegezni.


„– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái? 
– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét. – Egyébként elpirulni sem tudok, ha ez lett volna a következő briliáns megfigyelése.”

Cinder
Sok szemszögből is látjuk ennek az új világnak a felépítését és a benne élő személyek álláspontját. Először is Cinderét, aki gyűlöli a kiborg létét és mindent megtesz, hogy minél kevesebben tudjanak róla… és akkor még egy hatalmas titok is körbelengi, amiről csak Dr. Erland tud – aki nem mellesleg kiborgokon tesztel különböző gyógymódokat a pestisre, amivel direkt megmérgezi őket. Cinder képviseli a történetben a kisebbség, az elnyomott mégis felkapaszkodni képes, a mindenki utált, kirekesztett személyt, aki mégis képes a szeretetre, aki felülemelkedik az őt utálókon.

„– Igazán szomorú, hogy őfelsége épp most betegedett meg – mondta.

Kai megragadta a kapaszkodót, és olyan erővel szorította, mintha a fényes fába akarná belefojtani a mérgét. 
– Miért, magának a jövő hónap jobban megfelelt volna?”

Kai
Kai herceg a kötelesség mutatja be nekünk, hogy mit kellene tennie, hogy milyen játékokból épül fel a politika, hogy mit kell feláldoznia, amiért hercegnek született. Kettejük találkozása a lehetetlennel volt egyenlő, de együtt lenyűgöző, néha igazán vicces kis párost alkotnak, akik a könyv végén megismerik egymás gyengeségét. Cinder végig rettegett attól, hogy Kai megtudja, hogy kiborg, míg Kai küzd a bizalommal, és mikor hatalmas pofont kap Cindertől, mégis képes felállni. S nem mellesleg ott van a Hold királynő, aki el akarja vetetni magát Kaiva, hogy ő legyen Kelet császárnője…

„Levana hunyorogva nézett Kaira: 
– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának? 
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. 
– Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.
Levana királynő tekintete ellágyult, Kai pedig alig bírta megállni, hogy hangosan hozzá ne tegye, amit gondolt: De az hétszáz, hogy nem te leszel az!”

Cinder
Mellékszereplőkből sem szenvedtünk hiányt, Iko nagyon kedves kis karakter, akinek részleges eltűnését igazán sajnáltam. Torin, Kai tanácsosa testesíti meg a szabályszerűen élő, mindenben az egyenes utat járó alakot, és Dr. Erland.. hát nem tudom… ő lenne a Jótündér-keresztanya? Nem tudom, de hatalmas szerepe van, és a céljai eléréséhez nem fél feláldozni másokat. S természetesen ott van a gonosz gyámanya és annak szörnyeteg lánya Pearl, akiket tényleg végig lehet gyűlölni és remélni, hogy megfulladnak a rosszindulatukba!

„Cinder meredten bámulta a kivetített ábrát, és elképzelte, ahogy 
végignézi a saját halálát. Élőben.
– Eddig hány antitestet próbáltak ki? 
– Robot? 
– Huszonhetet – válaszolta az egészségügyi droid.
 
 Viszont – tette hozzá a láthatatlan hang – az alanyok egyre lassabban haltak meg.
Cinder összegyűrte az ujjai alatt a gézlepedőt.”

A könyv vége függővég, Cinder története nem ér véget a saját könyvében, a másodikban, Scarletében – avagy Piroska – folytatódik. A sorozat négy részes, s ebből eddig Magyarországon kettő jelent meg az Alexandra gondozásában, hogy lesz-e folytatása… hát arról még semmi hír.

„– Hadd találjam ki! Kai hercegről kiderült, hogy valójában marslakó. Jaj, nem, nem is… van egy törvénytelen gyereke, amit az egyik udvari hosztesz szült, nem?

– A hoszteszdroidoknak lehet gyerekekük?”

Cinder
Mindazonáltal méltánytalanul elhanyagolt könyvnek tartom, hisz cselekmény magával ragadó, Marissa Meyer nagyszerűen ír, és azon is megértik akik amúgy nem mozognak a sci-fi világában. Tökéletes összhangot talált a modern világ és a régi Hamupipőke között, felpezsdítve a saját stílusával. A könyv elsüt jó néhány viccet és Cinder karakterfejlődése is nagyszerűen van ábrázolva, valamint a szerelmi szál kedvelőinek sem kell távol tartaniuk magukat tőle. És nyugalom, nincs szerelmi háromszög… ami a mai világban teljes csoda!

„– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről. 

A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly. – Csak vicceltem.”
Cress, Scarlet és Cinder

Szóval sci-fi rajongók és nem sci-fi rajongók, tessék megragadni a Cindert és egy esélyt adni neki, mert a régi, jól ismert mesénk ebben a köntösben is csodálatos!


Tudj meg róla többet:
Molyon
Alexandrán

Booktrailer:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése